VRF-systemen vinden hun toepassing in grote gebouwen, zoals kantoren, winkelketens en zelfs ziekenhuizen. VRF staat voor Variable Refrigerant Flow en is een manier om tegelijk de functie op zich te nemen van zowel koelen als verwarmen. Het principe is dat er een buitenunit geplaatst wordt, welke gekoppeld is aan meerdere binnen-units. Door de variabele inhoud aan koelmiddel is de installatie in staat om de gebouwen (bureaus, ziekenhuiskamers, hotelkamers, enz.) te verwarmen of te koelen, al naargelang de behoefte.
vrf systeem

Vind een airco installateur!

Hoe werkt een VRF-systeem

Hoe werkt nu zo’n VRF-systeem? Niet elk bureau, hotel- of ziekenhuiskamer behoeft dezelfde temperatuur. De koeltechniek bestaat erin om naar elke aparte plaats een hoeveelheid koelmiddel te sturen. De hoeveelheid koelmiddel wordt bepaald door de individuele binnen-unit. Kortweg de variabele flow. Op deze manier komt iedereen aan zijn trekken. Of u nu een VRF-systeem of een VRV-installatie laat plaatsen, ze zijn allebei gebaseerd op twee verschillende toepassingen. Koelen of verwarmen met de warmtepomp variant, of koelen of verwarmen met de zogenaamde heat recovery ( = warmte recuperatie). Het systeem van de heat recovery bestaat er in om de warmte uit het te koelen gedeelte gebruikt wordt om andere lokalen te verwarmen.

Voordelen van een VFR-systeem

Hierboven zijn reeds de voordelen opgenoemd van een VRF-installatie. Het is een energiebesparende methode om elke plaats van een gewenste temperatuur te voorzien. Het is in de diverse lokalen niet overal even koud of warm. Een dat werkt energiebesparend. U krijgt een perfecte klimaatbeheersing. Een prachtig voorbeeld is de uitvinding van de ontdooicyclus. Het was een vaststelling dat tijdens het verwarmingsproces er zich ijsvorming optrad op de buitenunits. Men vond uit dat door een ingebouwde ontdooicyclus in te bouwen, de verwarmingscyclus in de installatie werd omgekeerd. Het gevolg was, dat daardoor de binnentemperatuur daalde.
vrf systeem winkel

Verwarming en airco in één

En er zijn nog voordelen van een VRF-systeem. Het is in de eerste plaats een verwarming en airco in één. Daarenboven is een VRF-installatie energiezuinig. Er wordt immers 75% energie uit de lucht gehaald en slechts 25% uit elektriciteit. Gassen of andere bronnen worden niet gebruikt. En dan hebt u nog de EIA. Dat staat voor Energie- InvesteringsAftrek. Het is een soort van subsidie die u 13,5% winst oplevert.

Wat is het verschil tussen VRF en VRV?

Het principe van een VRF en VRV is nagenoeg hetzelfde. Een belangrijke speler op de markt is Daikin. Zij hebben er voor gekozen om de naam VRV-systeem aan te houden. Eén van de projecten van Daikin bestond er in om de buitenunits niet op het dak te plaatsen, zoals gebruikelijk het geval is, maar de buitenunits naast het betreffende pand te plaatsen. De bereikbaarheid was op die manier veel doeltreffender. Ook de onderhoudsmensen konden dat wel appreciëren. Daikin houdt dus vast aan een VRV-systeem. Het levert naar eigen zeggen weinig of geen problemen op. De VRV is eigenlijk een variant die gebaseerd is op verwarmen met een warmtepompsysteem.

Gemiddelde kosten

Wat zijn nu de kosten van de installatie van een VRF-systeem? Dat ligt ver uit elkaar. het hangt uiteraard af van het soort gebouw dat u wil voorzien van het systeem. Voor een kleiner gebouw zullen de kosten liggen vanaf €5.000,-. Spreken we over een ziekenhuis bijvoorbeeld dan loopt dit op tot €5 miljoen! Houdt u wel in het achterhoofd dat het laten installeren van een VRF-installatie een terugverdientijd heeft. Het is en blijft een energiezuinige investering.

Er wordt aangeraden om een offerteaanvraag te doen. Daardoor krijgt u via ons netwerk van betrouwbare bedrijven tot 3 offertes, die u kan vergelijken. Het is een vrijblijvende en gratis service en u kan tot 40% besparen op de uiteindelijke kosten!

vrf-systemen

Besparen op de VRF-installatie

We hebben al enkele argumenten gegeven waardoor u kan besparen op een VRF-installatie. We hebben gesproken over de EIA, de terugverdientijd, de energiezuinigheid. Neem daarbij het feit dat u altijd verse lucht in uw kamers en kantoren hebt, de luchtvochtigheid blijft constant en een hogere productiviteit is een feit. U kan dit allemaal zien als economische besparingen!

Besparen op de installatie van een airco? Vergelijk gratis offertes!

Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van gratis offertes loont. U kunt zelfs tot wel 40% besparen op de kosten van een airconditioning door de prijzen van verschillende airco installateurs naast elkaar neer te leggen. Via het offerteformulierkunt u geheel vrijblijvend en gratis offertes aanvragen van aircospecialisten uit de regio. Binnen 2 minuten geregeld!